Soia este folosita din cele mai vechi timpuri. Azi o gasim atat in alimentatie, cat si in retete de frumusete.
Afla din acest material cele mai importante informatii despre acest aliment foarte controversat, care a creat numeroase dezbateri.
Originara din Asia, soia face parte din specia leguminoaselor, boabele acesteia crescand in pastaie. In alimentatie folosim doar boabele, insa in industie si in medicina sunt folosite si celelalte parti ale plantei, inclusiv radacina.
Contine aminoacizi esentiali si, aproape 40%, protide, lipide, glucide, saruri minerale, enzime, lecitine, vitamine. Intre vitamine includem A, B1, B2, C, D si E.

Planta se soia creste pana la o inaltime medie, are frunze colorate intr-un verde intens si flori mici, albe sau violet. Pornite intial in estul Chinei, culturile de soia s-au raspandit rapid la nivelul intregii planete, mai ales datorita valorii nutritionale ridicate a boabelor, dar si pentru ca este o planta putin pretentioasa. Tocmai pentru ca are o paleta larga de beneficii, soia a fost victima propriului succes. Astfel, sporirea productivitatii la culturile de soia a fost obtinuta prin modificari genetice intentionate ale plantei. Tocmai pentru a ne putea bucura pe deplin de beneficiile acestei plante, trebuie sa consumam doar varianta nemodificata genetic, netratata si fara E-uri. Toate aceste informatii pot fi gasite pe etichetele produselor, asa ca iti recomandam sa le citesti intotdeauna.
Insa, in Romania, controversele legate de soia sunt de alta natura. Si asta pentru ca, in timpul comunismului, carnea a fost inlocuita pe piata cu substitute pe baza de soia. Curand, pupulatia a ajuns inevitabil la saturatie.
Tipuri de soia:
In Asia, soia este cultivata si consumata zilnic de peste patru milenii. Culturile s-au extins insa in toata lumea, inclusiv in Romania.
- Soia verde – boabe care seamana cu lintea si au un continut mai redus de proteine. Se consuma fierte, iar germenii de soia verde se folosesc in prepararea salatelor;
- Soia rosie – se consuma fie sub forma gatita, fie germinata;
- Soia galbena – cea mai raspandita si populara varietate de soia. Din ea se obtine laptele de soia, tofu, dar si deserturi gustoase, cu un continut caloric redus.


Hi, this is a comment.
To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.
This is test comment from Designthemes!